Dongfeng Nano Box-ako Dacia Spring, len výrazne lacnejší

Dongfeng EV New Energy (skrátene Dongfeng EV) 17. júla uviedol na trh Nano Box – malé čisto elektrické mestské SUV. Auto pôvodne vyvinul Renault s názvom Renault Kwid. Elektrická verzia auta sa volá Renault City K-ZE a je vyrábané v Číne spoločnosťou Dongfeng-Renault. Do Európy je model exportovaný ako Dacia Spring.

elektrická Dacia Spring je tiež produkt spoločného podniku Dongfeng-Renault v Číne

Dongfeng EV je obchodná jednotka v rámci Dongfeng Group, ktorá sa zameriava na malé čisto elektrické vozidlá a v súčasnosti buduje novú platformu pre malé elektrické vozidlá. V nasledujúcich 5 rokoch plánuje Dongfeng EV uviesť na trh 3 až 5 nových modelov, ktoré budú vo verziách SUV a sedanov.

Dongfeng Nano Box

Pri navrhovaní exteriéru a interiéru automobilka použila možnosť dvojfarebného dizajnu. Celkové rozmery a dizajn elektromobilu Dongfeng Nano Box opakujú základné črty Dacie Spring, ale majú mierne modernejšie prvky. Vpredu sú delené svetlomety prepojené chrómovými ozdobnými lištami, ktoré opticky zväčšujú šírku karosérie auta. Nabíjací port je tiež umiestnený v prednej časti.

Nano Box sa dodáva v štyroch farbách. Verzia Pink sa začne predávať v štvrtom štvrťroku tohto roka.

Dĺžka nového akumulátorového SUV je  3732 mm, šírka – 1579 mm, výška – 1515 mm, s rázvorom osí kolies – 2423 mm. Malé elektrické SUV je vybavené elektromotorom s výkonom 33 kW a krútiacim momentom 125 Nm. S ním je spárovaná lítiová batéria s kapacitou 27,2 kWh, ktorá umožní elektromobilu dojazd  na jedno nabitie až 331 km podľa metodiky CLTC. Celá séria elektromobilov Dongfeng Nano Box navyše podporuje funkcie rýchleho a pomalého nabíjania: rýchle DC nabíjanie dokáže doplniť energiu z 30 na 80 % za 30 minút a pomalé AC nabíjanie dokáže nabiť batériu za 4 hodiny.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, nové vozidlo spĺňa najvyšší medzinárodný bezpečnostný štandard ASIL-D a je vyrobené z vysoko pevnej ocele. Všetky modely Dongfeng Nano Box sú štandardne vybavené airbagom vodiča a airbagom spolujazdca, kotviacimi úchytmi pre detské sedačky, detskými zámkami dverí, ABS a distribúciou brzdnej sily EBD.

Pod „plávajúcim“ 10-palcovým centrálnym displejom multimediálneho systému je kompaktná konzola s voličom jazdných režimov.

Interiér auta má 7-palcový digitálny prístrojový panel a modernú multimediálnu obrazovku s 10-palcovým dotykovým displejom. Výduchy klimatizácie a ovládací panel klimatizácie sú pod centrálnou obrazovkou multimediálneho systému.

interiér Dongfeng Nano Box

Používatelia budú môcť na diaľku ovládať niektoré funkcie auta, napríklad zapínať a nastavovať klimatizáciu, otvárať/zatvárať dvere, hľadať auto na parkovisku, sledovať úroveň nabitia a diagnostikovať stav auta.

Dongfeng Nano Box sa dodáva v 3 verziách s cenovým rozpätím 65 700 – 71 700 juanov (približne 9 516 eur10 385 eur podľa aktuálneho kurzu NBS). Aktuálna čakacia doba na elektromobil  je podľa predajcov Dongfeng EV približne 2 mesiace.

Možno by stálo za úvahu v rámci boja za znižovanie emisii a otepľovania našej dusnej atmosféry, umožniť predaj modernejšej alternatívy predraženej Dacie Spring pod značkou Dongfeng Nano Box, aj našom krásnom Slovensku. Určite by jeho kráse neublížila a pospolitý ľud by sa potešil. Ako prvý krok by možno stačilo, aby spolok ktorý z Úradu vlády nateraz devastuje našu vlasť, čím skôr uvoľnil miesto kompetentnejším na tieto posty.