Elektrický crossover JAC Sihao E50X – správny prístup k elektrickej mobilite

Nie je žiadnym tajomstvom, že čínsky trh je vo svetovom meradle najvýznamnejší priestor pre rozvoj elektrickej a bezemisnej dopravy. Vyše 300 rôznych výrobcov ponúka obrovské spektrum elektrických vozidiel, od “motorizovaných nákupných tašiek”, až po výkonné luxusné koráby s vysokými technológiami na palube. Pre praktický dopad na životné prostredie je však kľúčový práve tzv. masový segment automobilového trhu, kde sa “láme chlieb”, prebieha tvrdý konkurenčný boj a posúvajú sa latky parametrov vozidiel.

JAC  E40X

Osviežením tzv. “masového segmentu” elektromobilov bude určite aj nový JAC Sihao E50X, ktorý je vyrobený v rovnakom štýle ako jeho mladší brat JAC  E40X. Predná časť vozidla je vybavená uzavretou mriežkou chladiča. Hlavná optika je pomerne úzka a nachádza sa pod okrajom krytu kapoty. LED denné svetlá sú inštalované vo výrezoch nárazníkov a v jeho spodnej časti  je otvor na prívod vzduchu pod kapotu. Predná časť vyzerá  jednoducho, ale výrazne. Elektromobil má 18-palcové zliatinové kolesá vo forme okvetného lístka. V zadnej časti auta sú inštalované moderné koncové svetlá, pod ktorými sa nachádza nápis SEHOL, čo je anglický názov značky  Sihao. Väčšina spodnej časti nárazníka je vyrobená z čierneho plastu, ktorá dáva modelu športový nádych.

JAC E50X

Dĺžka, šírka a výška nového auta je 4610mm x 1890mm x 1700 mm. Rázvor osí kolies je slušných 2720 mm, čo sľubuje dostatočný priestor na predných aj zadných sedadlách. Nový crossover bude vybavený elektromotorom TZ220xsjhm vyrobený spoločnosťou Hefei Daiyi Power Technologies Co. Ltd a ďalšou jednotkou CTZ196XY0P2 od Huawei Technologies Co. Ltd. Maximálny výkon celého systému bude 218 koní.

JAC E50X

V interiéri JAC E50X nájdeme duálnu dosku digitálnej prístrojovej dosky a multimediálneho systému. Veľkosť oboch obrazoviek je na čínske pomery len priemerná. Centrálna konzola je vyrobená v čiernej a modrej farbe, pričom  je zdobená chromovanými prvkami. V  kabíne elektromobilu nie sú takmer žiadne fyzické prepínače. Dokonca aj ovládanie systému klimatizácie sa vykonáva pomocou samostatného dotykového panela. Sedadlá auta sú vyhotovené so semišovým povrchom, čo vyzerá veľmi elegantne. Auto je vybavené panoramatickou strechou a má  pomerne priestranný interiér.

interiér JAC Sihao E50X

Fotografie nového plne elektrického crossoveru JAC Sihao E50X sa objavili v čínskych médiách. Tieto obrázky boli urobené v predajni výrobcu, čo naznačuje, že model čoskoro bude dostupný pre zákazníkov. Očakáva sa, že ceny na nový crossover začnú na úrovni 150 000 juanov, čo zodpovedá sume asi 20 850 EUR podľa aktuálneho výmenného kurzu NBS. Za elektromobil JAC Sihao E50X veľkostne mierne presahujúci u nás populárny model Kia Sportage v Číne pýtajú približne rovnakú sumu, ako u nás za základnú benzínovú verziu kórejského auta zo Žiliny.

V Číne už dotácie na elektromobily naozaj nepotrebujú -pospolitý ľud si vyberie čo chce. A bez donútenia! Moderné elektrické autá za dostupné ceny je ten správny prístup k elektrickej mobilite!

Zdroj: naavtotrasse